5 missers bij het solliciteren en hoe je ze voorkomt

5 missers bij het solliciteren en hoe je ze voorkomt

Recruiters voeren talloze sollicitatiegesprekken. Daarbij gaat natuurlijk wel eens iets mis. Spijtig voor de kandidaat in kwestie, maar gunstig voor jou. Van de fouten van een ander kun je immers leren. Hieronder vind je vijf blunders die begaan worden tijdens het solliciteren en lees je hoe je deze voorkomt. Zelf zaken toevoegen.

1. Pas op met arrogantie bij solliciteren

Een zelfverzekerde houding aannemen tijdens je sollicitatiegesprek is vaak een goed idee. Je wilt je toekomstige werkgever immers overtuigen van jouw kwaliteiten. Maar pas op dat je niet té arrogant overkomt. Dat stoot recruiters juist af. Laat ook zien dat je bereid bent om naar je kijken en dat je hierom kunt lachen. Praat niet alleen over jezelf, maar toon ook interesse in het bedrijf en je gesprekspartner.

2. Weet wie je voor je hebt

Een goede voorbereiding is heel belangrijk bij het solliciteren. Zeker als je meerdere gesprekken hebt in een week, is het slim om vlak voor ieder gesprek je geheugen op te frissen. Naar welk bedrijf ga je? Waarin onderscheiden zij zich? Hoe heet de persoon met wie je zult spreken en wat is zijn of haar functie? Soms vergissen sollicitanten zich hierin en gaan ze af op informatie over de concurrent. Hiermee maak je natuurlijk geen goede indruk.

3. Wees eerlijk

Soms voldoe je nét niet aan de eisen die gesteld worden in een vacature. Je hebt bijvoorbeeld niet de juiste ervaring of diploma's. Hierover liegen is geen goed idee. De kans is groot dat dit in een later stadium uitkomt. Voor recruiters is dit moeilijk te vergeven en vergeten. Je komt namelijk onbetrouwbaar over. Wees liever eerlijk en probeer op een creatieve manier aan te geven waarom je toch geschikt bent voor de functie.

View this post on Instagram

Aan alle ondernemers, proficiat! #dagvandeondernemer

A post shared by Konvert (@konvertbe) on

4. Kom gemotiveerd over

Recruiters zien graag dat je werkelijk geïnteresseerd bent in de door hen aangeboden functie. Heb je een bepaalde vacature niet zelf gekozen, maar aangeleverd gekregen door een interimbureau? Op zich geen probleem. Maar voorkom dat het lijkt alsof je alleen solliciteert omdat je nu eenmaal niets beters kon vinden. Verdiep je goed in het bedrijf en de taakomschrijving en bedenk wat er wél aantrekkelijk aan is. Dan heb je genoeg in handen om enthousiast en gemotiveerd over te komen.

5. Wees diplomatiek

Tijdens sollicitatiegesprekken kunnen recruiters vragen waarom je bij je vorige werkgever bent vertrokken. Zeker als kandidaten zich op hun gemak voelen, komt het vaak voor dat zij zich negatief uitlaten over hun voormalige baas. Hiermee maak je geen goede indruk. Zul jij in de toekomst ook zo over hen spreken? Geef een zo eerlijk mogelijke uitleg, maar vermijd beschuldigingen en verwijten. Laat zien dat je ook verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw eigen aandeel in een situatie. Zo kom je professioneel en betrouwbaar over.

Comment