De Vlaming die de strijd wil aangaan met Tesla-baas Elon Musk: “Onze batterij is efficiënter”

De Vlaming die de strijd wil aangaan met Tesla-baas Elon Musk: “Onze batterij is efficiënter”

Je eigen stroom produceren én opslaan om te gebruiken wanneer het je uitkomt: het kan al met de thuisbatterij van Tesla, maar straks ook met een nieuw systeem van Belgische makelij. De Antwerpse start-up Lifepowr ­belooft zelfs een betere oplossing, die huishoudens onafhankelijk zal maken van distributienet of energiebedrijf.

De ‘Lifepowr IO’ komt pas in 2020 op de markt, maar wordt volop getest in verschillende omstandigheden. Afgelopen zomer werkte een team van Lifepowr op locatie in Portugal al volledig autonoom, dankzij mobiele zonnepanelen aangesloten op de batterij van Lifepowr. fegfzefgezgfezgfzegfzegf ezfgezhfgzegfze fgfgzeg zegfgzehf z

batterij

Vlamingen beperken zich nu nog tot zonnepanelen leggen voor eigen gebruik, maar volgens Lifepowr-CEO Dries Bols ligt de toekomst bij ‘geïntegreerde oplossingen’: je eigen batterijsysteem mét software die je stroomproductie en verbruik constant monitort en optimaliseert. Op die manier zou de consument ook veel meer zijn eigen stroom gebruiken, waar die nu vaak op het net geïnjecteerd wordt.

fehfgehzfghj fezhf

📷FOTO: SEBASTIAN STEVENIERS

Bols verwacht dat vanaf 2020 de residentiële markt belangrijk wordt. “Tegen 2021 moeten nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn door de strengere EPB-normen. Dat gaat mensen bijna automatisch aanzetten tot het leggen van zonnepanelen. En door de digitale meters wordt het ook rendabel om zelf stroom op te slaan.”

Volledig off grid

Is Lifepowr de uitdager van Elon Musks Tesla Powerwall? “Ik denk dat we toch wat verschillend zijn. Tesla verkoopt een batterij, wij bieden een geïntegreerde oplossing aan. Tesla heeft ook het nadeel dat het met oudere technologie werkt. Zijn powerwall werkt met wisselstroom (AC). Wij werken rechtstreeks met gelijkstroom (DC), wat efficiënter is voor energiegebruik. Tesla’s Powerwall moet van gelijkstroom wisselstroom maken en omgekeerd. Dat heb je niet op DC. Omgerekend komt het erop neer dat onze batterij 8 procent efficiënter is”, zegt Bols.

“De bezitter van een elektrische auto kan bij ons ook rechtstreeks zijn auto opladen via zonnepanelen. Bij de Powerwall switch je tussen net, batterij, net en auto.”

De Powerwall heeft dus altijd nog de netbeheerder Eandis of Infrax nodig, waar de Lifepowr volledig off grid kan werken. Zo kan ze ook Belgen interesseren die in zones wonen die bij stroomtekorten het eerst afgeschakeld worden door Elia.

Het Antwerpse bedrijf heeft in de batterijwereld zijn sporen al verdiend. Het startte in 2014 als aanbieder van mobiele stroomoplossingen. Voor bijvoorbeeld laptopgebruikers die geen toegang hebben tot stroom, verkoopt Lifpowr een power pack met daaraan gekoppeld ultralichte, flexibele minizonnepanelen die dichtvouwen als een hoes rond een A4-notablok.

Terugverdiend in 7,5 jaar

“We zochten toen financiering via crowdfunding in de VS, waar ons product meteen een succes was wegens de hoge kwaliteit”, zegt Bols. Volgens hem kan de consument de investering in zijn thuisstroomoplossing in 7,5 jaar terugverdienen. “Het komt erop neer dat je stroom je 16 cent kost per kilowattuur.”

Bols, een ingenieur elektromechanica, begon stroomoplossingen uit te werken toen hij opnames op verplaatsing deed voor muziekband Dogs of Cibola. “Een lawaaierige dieselgenerator was niet direct het alternatief.”

Wat als een uit de hand gelopen hobby begon, is nu een bedrijfje waar investeerders met interesse naar kijken. Onder meer business angel Philippe Jadoul (van legal recruiting- en interimbedrijf Vialegis) en Luc Vandenbulcke (directeur GeoSea bij Deme) zitten in het kapitaal.

Lifepowr wil de komende maanden een nieuwe kapitaalronde van 1 miljoen euro lanceren. Bols blijft zijn kennis ook inzetten voor eigen gebruik. Hij rijdt naar kantoor met een zelfgemaakte elektrische motor die werkt op drie batterijen van Lifepowr.

Comment