Hoe laat u uw portefeuille meegenieten van de groei in de eurozone?

Hoe laat u uw portefeuille meegenieten van de groei in de eurozone?

Samengevat:

  • Aandelen moeten de komende maanden verder kunnen profiteren van de sterke economische groei in de eurozone.
  • Aandelen uit de eurozone zijn een van de favoriete beleggingsthema's van de strategen bij Deutsche Bank in 2018.
  • De Private Bankers van Deutsche Bank vertrouwen op deze expertise om hun cliënten te adviseren.

De economische groei in Europa trekt aan. Op 14 februari bevestigde Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie, dat het bruto binnenlands product van de eurozone in 2017 met 2,5% is gegroeid, het hoogste groeipercentage in tien jaar. De eurozone doet het zo zelfs beter dan de Verenigde Staten, en dat voor het tweede jaar op rij.

Deze zeer gunstige economische situatie zal waarschijnlijk aanhouden, als men voortgaat op de meest geavanceerde economische indicatoren zoals de PMI-indexen (indexcijfer van aankoopdirecteurs), die hun gemiddelde van de voorbije drie jaar ruim overtreffen.

Winstgroei

De bedrijven op het ‘Oude Continent’ zouden voordeel moeten halen uit dit verbeterde economische klimaat. De winstgroei is duidelijk terug van weggeweest en zou volgens de strategen van Deutsche Bank in de komende kwartalen op een relatief hoog niveau moeten stabiliseren. Meteen ook de reden waarom de aandelen van de eurozone dan ook één van de beleggingsthema's voor 2018 zijn die de voorkeur van de strategen genieten.

"We blijven positief over aandelen van de eurozone omwille van de aanhoudende macro-economische verbetering," benadrukken ze. "Met dit herstel over de hele regio, achten wij de sectorallocatie belangrijker dan de landenselectie." Het gaat dus niet om de voorkeur voor een land van de eurozone tegenover andere landen, maar veeleer om de keuze voor de meest veelbelovende sectoren die de komende maanden de sterkste groei zouden moeten genereren.

In die context geven de strategen van Deutsche Bank de voorkeur aan cyclische sectoren zoals financiën en materialen.

Groeiend vertrouwen

Op de schuldmarkt is de situatie van de zogenaamde 'perifere' landen duidelijk verbeterd,wat een bijkomend teken is van het herstel in de eurozone. Deze landen – Spanje, Italië, Portugal en Griekenland – hebben tijdens de schuldencrisis in de eurozone te lijden gehad onder hoge rentespanningen op hun staatsobligaties. Vandaag is de economische en budgettaire situatie in deze landen sterk verbeterd, met name dankzij de ongeziene maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), zoals de aankoop van activa, wat de rente onder druk zet.

Het verschil tussen de obligatierente van deze landen en de Duitse rente, die op de schuldmarkt als referentie geldt, is door het groeiende vertrouwen van de beleggers in de eurozone sterk afgenomen (zie grafiek). Maar de strategen van Deutsche Bank blijven voorzichtig: "Hoewel we erkennen dat de perifere economieën van de eurozone vooruitgang hebben geboekt, geloven we niet dat ze immuun zullen zijn voor een stijging van de rentevoeten. Aangezien de rendementsverschillen zich op het laagste niveau van de afgelopen jaren bevinden, zouden perifere obligaties opnieuw kwetsbaarder kunnen zijn, eens de ECB haar programma voor de aankoop van activa stopzet."

Rente opvolgen

Reden te meer om aandelen te verkiezen boven obligaties, als we de gunstige effecten van het economisch herstel in de regio willen opvangen. Kortom, beleggers zullen moeten investeren in aandelen uit de eurozone, maar dan wel door de meest veelbelovende sectoren te selecteren en tegelijkertijd de stijging van de rente op te volgen.

Hoe kan er bij beleggingen rekening worden gehouden met al deze parameters? De Private Bankers van Deutsche Bank doen dit voor hun cliënten: aan de hand van de aanbevelingen van de strategen van de bank, die hun overtuigingen baseren op analyses door de experten van Deutsche Bank in een zeventigtal financiële centra wereldwijd, kunnen zij de juiste beslissingen nemen om ervoor te zorgen dat de portefeuilles van hun cliënten ten volle meegenieten van het gunstige economische klimaat in de eurozone.

Comment