HOE RICHT JE DE BABYKAMER VEILIG IN? 10 TIPS!

HOE RICHT JE DE BABYKAMER VEILIG IN? 10 TIPS!

Uiteraard wil jij de allermooiste kamer voor je spruit. Maar hoe zorg je er ook voor dat deze slaapomgeving helemaal gezond en veilig is?

babykamer
  1. Begin tijdig met de inrichting
    Verf, lijm van vloerbedekking en nieuwe meubels: ze bevatten doorgaans stoffen die schadelijk zijn voor je baby. Hoe vroeger je dus begint met de inrichting, hoe langer de ruimte kan verluchten voor je baby zijn intrek neemt. Begin dus ruim op voorhand, en zorg dat het raam zo vaak mogelijk openstaat!
  2. Kies de juiste verf: groebn
    Niet elke verf is geschikt voor de babykamer. De prille longen van je baby zijn veel gevoeliger dan die van een volwassene. Hoe minder dampen er vrijkomen, hoe beter dus. Kies daarom voor verf op waterbasis, met zo weinig mogelijk oplosmiddelen. Ventileer voortdurend tijdens het schilderen, en laat zeker een week drogen voor je je baby er te slapen legt.
  3. Kies het juiste behang
    Wil je de babykamer liever behangen? Maak dan ook hier de gezondste keuze. Papieren behang laat de ruimte ademen en houdt minder stof vast dan behang in kunststof of textiel. Bovendien kun je hiervoor gewone behangerslijm gebruiken, die onschadelijk is voor de gezondheid.
  4. Een goede vloerbedekking
    De vloer in een babykamer moet liefst twee zaken combineren: goed schoon te maken zijn, maar liefst ook gezond om in te slapen. Daarom is tapijt niet zo’n goede keuze, omdat het veel stof vasthoudt. Bovendien wordt dit vaak gelijmd, wat weer voor schadelijke dampen zorgt. Hout is een goede keuze, evenals laminaat of kurk. Hoe dan ook, hier geldt weer: op tijd beginnen en zo goed mogelijk verluchten.
  5. Lekker donker maken
    Baby’s zijn erg gevoelig aan licht. Zorg dus dat je de kamer voldoende kunt verduisteren, met stevig gevoerde gordijnen of rolgordijnen die zo weinig mogelijk licht doorlaten. Zo krijgt je baby de beste nachtrust.
  6. Breng rust
    Zorg dat de babykamer niet al te druk wordt ingericht. Te veel spullen, bedlinnen  of gordijnen met druk motief, een felle kleur aan de muur: ze zorgen voor prikkels die een kind kan missen als het de slaap tracht te vatten. De babykamer moet vooral rust uitstralen. Wit, zachtgroen of zachtblauw zijn zeker een goeie keuze.
  7. Een veilig bedje
    Bij de aanschaf van een babybedje zijn er een aantal zaken waar je kunt op letten. De spijlen mogen niet te dicht bijeen staan, maar ook niet te ver uiteen: het beste is tussen de 4,5 en 6,5 cm. De spijlen moeten doorlopen tot de bodem en niet op een rand staan, anders kan je kindje makkelijker uit het bed klimmen. Daarom is de zijwand van het bedje best minstens 55 cm hoog. Ook belangrijk: kies voor een lattenbodem of een geperforeerde hardboardplaat onder de matras, zodat die voldoende kan verluchten. Kies sowieso voor een bed met het Europese keurmerk EN716 (of EN1130 voor een wieg). Zo voldoet het aan de strengste veiligheidsnormen.
  8. En wat met een wieg?
    Je baby te slapen leggen in de familiewieg: wat een heerlijke nostalgie! Maar deze oude wiegjes beantwoorden meestal niet aan de veiligheidsnormen van vandaag. Je moet hier dus op een aantal zaken extra goed letten. Een goed passend matrasje is een eerste vereiste, zodat je kindje niet vast kan komen te zitten. Check ook de afstand tussen de spijlen. Als ze te ver uiteen of te dicht bij elkaar staan, zorg dan voor een binnenbekleding in een lichte, ademende stof. Let voorts op scherpe uitsteeksels, schroeven of splinters. Staat je wiegje op wielen? Zorg dan dat deze vergrendeld kunnen worden. Kies je voor een hangwieg, let dan extra op de stabiliteit zodat je baby niet schuin komt te liggen. In elk geval: zodra je baby zich kan omrollen, is hij klaar voor een bed!
  9. Een goede matras
    Niet elke matras is geschikt voor een babybed. Een matras van traagschuim bijvoorbeeld is af te raden, omdat dit kuiltjes creëert waarin je baby met zijn gezichtje kan wegzakken. Zorg voor een goed passende matras in stevig materiaal, bij voorkeur met een dikte tussen 6 en 15 cm. De bovenlaag van de matras mag niet isolerend of van plastic zijn, anders maakt je kindje kans op oververhitting of ademhalingsproblemen. Laat je niet inpakken door verleidelijke verkooppraatjes: matrassen die zouden werken tegen muggen, reflux of scheefhoofdigheid bestaan vooralsnog niet.
  10. Extraatjes voor het bed
    De huidige luiers zijn zo goed van kwaliteit dat ze nog zelden vocht doorlaten. Wil je toch een matrasbeschermer, maak dan de juiste keuze. Kies zeker nooit voor een niet-ventilerende plastic ondergrond, want dit vergroot het risico op wiegendood. De AeroSleep matrasbeschermer is veilig want tegelijk ademend en waterdicht. Ook te vermijden: extra kussentjes in het bed om je baby in zijlig te houden of omrollen te voorkomen. Dit wordt ten stelligste afgeraden wegens het risico op wiegendood. Tot slot: kies voor een lakentje of slaapzakje tot je kind twee jaar is. Pas dan is hij groot genoeg om niet meer onder een dekbed verstrikt te raken. 

Comment