Buzzwords genoeg in ons marketingvak! Ook in 2018 zal dat niet anders zijn. Wij zochten uit welke trends zich in 2018 verder zullen ontwikkelen.
1. Data: van analyse naar transparantie
In 2018 kunnen content marketeers meer dan ooit contextuele informatie over hun doelgroep verkrijgen via sensoren, Internet of Things, beacons, enz. Logisch dat het cruciaal is om deze data efficiënt te interpreteren. Via een scherpe data-analyse kunnen we onze doelgroep immers nog beter gaan targetten gdzgd .
Content makers moeten pasklare antwoorden bieden op alle mogelijke gestelde en ongestelde vragen van hun doelgroep: ‘Zal dit product/deze dienst mij echt helpen?’, ‘Waarom zou ik (meer) betalen?’, ‘Waarom moet ik klant worden of blijven?’ …
De keerzijde? De consument staat steeds sceptischer tegenover het gebruik van gegevens. We raden daarom aan waardevolle en oprechte content te creëren, die transparant weerspiegelt op welke manier data verwerkt werden om tot sterke content te komen.
2. Content with a personality and beautiful voice
Sterke merken experimenteerden er vorig jaar al mee, maar in 2018 wordt ‘branded audio’ of het verspreiden van content via podcasts of spraakassistenten als Amazons Alexa pas echt een courante technologie. Het intensievere gebruik van dergelijke interfaces brengt veel opportuniteiten maar zeker ook enkele uitdagingen met zich mee.
Een stem horen zorgt ervoor dat we een grotere connectie met een merk voelen. Het mag duidelijk zijn dat content makers via audio content een veel nauwere band met hun doelgroep kunnen opbouwen. Voorwaarde is dat deze content zo goed mogelijk aangepast is aan de context of aan stemgerelateerde zoekopdrachten.
3. Can the real content please stand up?
In 2017 spraken we al van een ‘content tsunami’, en ook in 2018 zal dit overaanbod nog niet wegebben. Enkel ijzersterke, premium content zal er uitgepikt worden. We zien verdere groei in premium snackable content, maar zeker ook in long-form content die interessante en diepgaande inzichten biedt.
Daarnaast: stick to the truth and be consistent. De consument verwacht oprechte content. Dit waarheidsgetrouwe gehalte van content zal nog stijgen als je je community zelf een verhaal laat brengen: via aspirationele influencers maar ook door de doelgroep zelf.
Ongeacht de gebruikte technologie of gekozen intelligence, één ding blijft meer dan ooit key: premium content. – Michel Libens
4. Wie is de klant?
Het kan duidelijk zijn dat we onze customer door en door moeten kennen om killercontent te maken. Maar dit is geen evidentie. We zien een individuele globalisatietrend. Een contradictio in terminis? Niet helemaal. Door de globalisatie van trends zijn producten en diensten toegankelijk over de grenzen heen en is content niet meer regiogebonden. Diezelfde doelgroep bouwt tegelijk ook gemakkelijker een netwerk uit en ontdekt niche-ideeën. We kunnen kieskeuriger zijn en raken pas geïntrigeerd als we van onze sokken worden geblazen. Content makers moeten dus toegankelijke en tegelijk diepgaande content produceren. Door nieuwe inzichten (data!) en nieuwe technologie (automation!) is het mogelijk heldere content aan te bieden die een breed publiek bereikt én die bovendien zorgt voor een meer persoonlijk ‘wauw-effect’.
5. The story of my life, FOMO
Naast kwaliteitsvolle content ontdekken, wil je doelgroep ook zoveel mogelijk meepikken in een beperkte tijdspanne. Nog vaker dan in 2017 lijden we aan ‘the Fear of Missing Out’ (FOMO). Live video’s of zogenaamde ‘stories’ waarbij we toch het gevoel ervaren erbij te kunnen zijn, worden onmisbaar. Dergelijke video’s met ‘tijdelijke’ content verdwijnen na enkele uren, waardoor er ruimte is voor nieuwe informatie. Je kan je klant opnieuw prikkelen met een volgende intrigerende (video)boodschap.
Content moet een tikkeltje ‘verslavend’ werken: een reeks ‘how to’-video’s, een verhaal opgedeeld in verschillende content blokken, een vraag aan het einde van een video waarop ze het antwoord absoluut willen horen in de volgende, enz.
6. Ik visualiseer, dus ik ben
Ook woorden, sterk geschreven content, kunnen we kracht bijzetten met visuele elementen. Een origineel gebrachte boodschap valt op en wordt sneller opgepikt. Noodzakelijke ingrediënten voor een goede infographic: een verhalend karakter, een verrassingseffect, facts & figures en een heldere structuur.
Social-mediakanaal om in de gaten te houden volgend jaar: Instagram. De populariteit van dit medium neemt in 2018 alleen maar toe, waardoor het belang van visuele content nog zal stijgen.
Grote broer Facebook zal zich dan weer focussen op video.
7. Gezocht: multitaskers
Goede copywriters blijven belangrijk. Maar daarnaast moet er in een team ook grafisch, analytisch, strategisch en content talent terug te vinden zijn. Waar is hier die creatieve duizendpoot? Hoe multidisciplinair is jouw team?
Nog meer weten over future proof content?
Custo, de vakvereniging voor content marketing agencies die mee opgericht werd door Propaganda, brengt in mei 2018 het Content Marketing Fast Forward Congres naar België. Interesse? Mail naar gazzetta@propaganda.be en we houden je op de hoogte.