Er gebeuren regelmatig ongelukken met verreiker. Als je onderstaande 7 tips in het achterhoofd houdt, kun je dit vermijden.
1. VOLG DE JUISTE VERREIKER OPLEIDING
Eerst en vooral is het belangrijk fyegfe zfefze om een passende opleiding voor verreikers te volgen. Verhoog jouw veiligheid en leer het type machine kennen dat je zal gebruiken. Neem de handleiding van de machine grondig door en zorg dat je alle veiligheidstekens kent.
Ben je op zoek naar ee? Bekijk dan zeker het aanbod bij TVH Academy.
2. CONTROLEER ALTIJD DE VERREIKER VOOR GEBRUIK
Doe dagelijks, voor je begint te werken, een functionele en visuele controle en begin pas te werken als het toestel zich in een goede staat bevindt. Lees meer over hoe je dit kan doen in het artikel ‘Onderhoud voor verreikers’.
3. LET OP BIJ HET LADEN VAN DE VERREIKER
Zorg er altijd voan de verreiker. De meeste verreikers zijn wel uitgerust met een veiligheidssysteem, dat het heffen van lasten die zwaarder zijn dan toegelaten, verhindert. Het maximumgewicht fehuf ezhf evan jouw verreiker kan je terugvinden in de handleiding.
4. WEES AANDACHTIG TIJDENS HET RIJDEN
Laat je al rijdend niet afleiden. Zorg ervoor dat de zichtbaarheid op het traject altijd optimaal is. Als je niet meer dan twee meter ver over de lading kan kijken, rijd je best achteruit. Doe dit ook als je rijdt met onstabiele ladingen of palletten die van de vorken kunnen glijden. Vraag assistentie als je toch vooruit moet rijden met een onoverzichtelijke last.
5. HOUD DE VORKEN ALTIJD OP 30 CM VAN DE GROND
De afstand tussen de grond en de vorken of toebehoren bedraagt altijd 30 cm als je met een verreiker rijdt. Bij het vervoeren van een lading houd je de lading +/- 30 cm boven de grond en kantel je het vorkenbord telkens naar achteren. Let vooral op de vorkhoogte op oneffen terrein en pas de vorkhoogte aan indien nodig. Bij verplaatsingen over grotere afstanden, is de telescopische arm altijd ingeschoven. Let erop dat helpers of andere personen niet te dicht staan tijdens het laden. Laat nooit toe dat iemand onder de lading stilstaat of passeert.
6. PAS JE RIJGEDRAG AAN
Verreikers kunnen op de openbare weg tot 40 km/u rijden. Op het werkterrein ligt dit anders. Hier moet de snelheid aangepast zijn aan de situatie. Wanneer je aan een te hoge snelheid over ruw terrein rijdt, kun je de controle over het stuur en de verreiker verliezen. Hou dus rekening met het terrein en de belasting van de verreiker. Bij het nemen van bochten treedt de middelpuntvliedende kracht in werking. Dit betekent dat de goederen naar de buitenkant van de bocht worden aangetrokken. Start, stop of verander nooit bruusk van richting met hoge snelheid. Stijg of daal gecontroleerd en met een aangepaste snelheid. Deze bruuske of onverwachte bewegingen kunnen leiden tot verlies van lading of het kantelen van de verreiker.
7. ALWAYS DRIVE FORWARDS WHEN GOING UPHILL.
Rijd hellingen altijd frontaal op. Neem een helling dus nooit schuin of begin niet te draaien op een helling. In beladen toestand moet de last het hoogst staan ten opzichte van de helling (vooruit oprijden en achteruit afrijden). Bij hellingen moet je de vorkhoogte aanpassen door deze hoger te plaatsen en meer naar achteren te hellen, om aanrijdingen met het grondvlak te voorkomen.
Geïnteresseerd in verreikers? Lees dan zeker ook volgende artikels:
- Een verreiker? Ontdek de voordelen van de verreiker ten opzichte van andere machines
- De verreiker en zijn inzetbaarheid in de landbouwsector
- Meest voorkomende risico’s bij het werken met een verreiker