schoonheidsspecialistes Professionele opleiding voor schoonheidsspecialistes en kappers voor kankerpatiënten
De Oncologische dienst van heel wat Vlaamse ziekenhuizen leiden professionele kappers en schoonheidsspecialistes op.
De dienst medische oncologie van verschillende Vlaamse ziekenhuizen zijn een samenwerking gestart met fezgfezf ezfe zgfezhhet Institute for Professional Care (IFPC) VZW, Coiffure.org (beroepsorganisatie van de kappers) en Besko (beroepsvereniging voor schoonheidsspecialistes) om kankerpatiënten professionele huid- en haarverzornnen bieden. Het oncologisch team van het ziekenhuis, verzorgt telkens een groot deel van het lesprogramma.
Het doel van het project is om het zelfbeeld van kankerpatiënten te verbeteren. Zij krijgen het immers niet enkel lichamelijk, maar vaak ook psychologisch zwaar te verduren. Het traject komt er omdat kappers en schoonheidsspecialistes ook vaak met de ziekte in aanraking kofezf ezgf ez fzuhfzmen. Weinig schoonheidsspecialistes en kappers hebben kennis in met personen, getroffen dfg ezezgoor kanker, om te gaan. Dat moet en kán op een professionele manier, zo vond het IFPC. Daarom startten zij, samen met Coiffure.org en Besko een aangepaste opleiding voor gediplomeerde kappers en schoonheidsspecialistes; daar waar ze beter dan wie ook weten hoe met deze patiënten om te gaan: in het ziekenhuis.
Kwaliteit van schoonheidszorg thuis
Maximum 20 schoonheidsspecialistes/kappers krijgen een jaar lang les van het multi-disciplinair oncologisch team van het ziekenhuis. Ze lopen stage, maken een eindwerk en krijgen een kwaliteitslabel. Dankzij de opleiding kunnen we er voor zorgen dat patiënten na hun opname in goede handen zijn voor hun gevoel van ‘well-being’. Eénmaal uit het ziekenhuis ontslagen, zijn er binnenkort in Vlaanderen kwalitatief opgeleide schoonheidsspecialistes en kappers die mensen, getroffen door kanker, een uiterlijke en innerlijke boost kunnen geven. Al deze professionelen zijn gemakkelijk te vinden via de zoekmotor www.myprofessional.be.
Productkennis en communicatie
De opleiding houdt rekening met de medische achtergrond en specifieke noden van mensen met kanker.Katleen Vanderbeken, directeur van IFPC, licht toe: “Deelnemers leren onder meer waar op te letten bij productgebruik. Welke ingrediënten zijn toch beter te mijden, welke niet? Ook communicatie vormt een belangrijk onderdeel. Hoe ga je om met de patiënt: Wat zeg je? Wat zeg je niet? Wat vraag je en wat niet?” Ook thema’s zoals hygiënische maatregelen, nevenwerkingen, psychosociale aspecten, zelfzorg, stress, palliatieve zorg, komen aan bod.
Coiffure.org treedt hier op met kennis van zaken op het gebied van reglementering, hoofdhuidverzorging, pruiken en producten, alternatieven voor pruiken, producten en kleuringen,… Voorzitter Stéphane Coigné citeert: “De docenten die het team zullen versterken zijn stuk voor stuk vakmensen en zelfs pioniers met jarenlange ervaring in het werken met mensen getroffen door kanker.” Ook vakbekwame mensen uit de beauty-wereld vullen het docententeam aan.
Opleiding
Het opleidingstraject:
De opleiding bestaat uit 20 theorie-lesdagen en 120u ervaringsperiode, gespreid over één kalenderjaar.
- Maximum 20 studenten per opleiding toegelaten.
- Kostprijs opleiding: 1.800,00 euro (gebruik KMO-portefeuille mogelijk; accreditatie via PC314)
PRIMEUR 2018
Ook andere professionelen in de zorgsector (verpleegkundigen/thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesisten,... ) kunnen hier voor het eerst een deeltraject volgen om de problematiek van de ziekte (nog) beter te kennen/begrijpen.
Volgende opstartdata
- maandag 16 april in AZ Alma Eeklo
- dinsdag 18 september in AZ Trudo Sint-Truiden
Perscontacten
- Institute for Professional Care VZW: Katleen Vanderbeken 0473/51 63 58
- Lotus Care Foundation: Paul Verdonck 0475/43 64 12
- Coiffure.org: Mitch Mues 0473/98 76 19
- Besko: Dhr. Boeckx 03/280 80 71
Meer informatie op www.institutefpc.eu